Bajnóca Néptánc Együttes - Berettyóújfalu
Bajnóca Néptánc Együttes - Berettyóújfalu

"Ha táncolsz, élsz...ha élsz, táncolsz."

(Heidi Groskreutz)

Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Örömmel:)

  2013.05.22. 19:51

Beszélgetés Turzó Renátával, a berettyóújfalui Bajnóca Néptáncegyüttes művészeti vezetőjével.

 
Kérlek, mutasd be röviden a Bajnóca Néptáncegyüttest.
 
2009 őszén alakultunk régi táncosokból és olyan emberekből, akik meg akarták ismerni a hagyományainkat. Jelenleg 3 csoport működik: felnőtt, gyermek boróka, gyermek cserbóka. 75 tagunk van – bárki (kezdő és gyakorlott táncos is) beléphet, aki némi elkötelezettséget és áldozatkészséget vállal a magyar néptánc mozgalma iránt. A város kiemelt csoportja vagyunk, havi tagdíjas rendszerben működünk, az egyesületté válás folyamatban van.
 
Hol szoktatok fellépni?
 
Fesztiválokon, helyi rendezvényeken, színvonalas versenyeken, s a környéken bármilyen rendezvényen, legyen az például falunap vagy bál.
 
Mivel foglalkozik egy művészeti vezető?
 
A gazdasági résszel, az oktatással, a koreográfiával, a papírmunkával, a ruhavarratással - vagyis mindennel nekem kell foglalkozni, bár vannak olyanok, akik – a táncosok – segítenek.
 

Sikerek, elismerések? Mire vagytok a legbüszkébbek?

 
Tavaly és idén is arany minősítést kapott a csoportunk a püspökladányi Sárrétmenti Fesztiválon; az idei komlói fesztiválon a legjobb hangulatú csoport díjat nyertük meg, a novemberi ifjúsági fesztiválon is sikerrel vettünk részt.
 

Néhány szót a jövőbeni célokról.
 
Méltó hely elfoglalása a mozgalmon belül, a gyerekek nevelése, az a célunk, hogy néhány éven belül remek utánpótlásunk legyen. Fontosnak tartjuk a kultúra közvetítését határainkon belül és kívül, valamint szeretnénk egyesületté válni. Szeretnénk pályázni, s szeretnénk a pályázati pénzből egy olyan táncműhelyt kialakítani, ahol a gyerekek és a felnőttek is fejlődhetnek. S ne jelentsen az sem gondot, ha a zenekarnak ki kell fizetni a fellépti díjat.
 
Miért tartod fontosak, hogy az emberek megismerjék a néptáncot?
 
Magyarok vagyunk, a néptánc a kultúránk része, s ha a gyökereinket elfelejtjük, akkor oda az identitásunk is.
 
Van mottótok?
 
Ha csinálsz valamit, akkor azt örömmel és tökéletesen csináld!
 

2012-Jótékonysági bál

  2013.05.22. 19:50

Jótékonysági bált szervez a Bajnóca Néptáncegyüttes.

 
Az eseménynek a Nadányi Zoltán Művelődési Központ ad otthon március 3-án, a kapunyitás 18 órakor lesz, a Rokkó Band segítségével báli hangulat és táncos kedv várja az érdeklődőket.
 
Fellépnek a Bajnóca NE csoportjai és a Keleti Gyöngyöcskék; jegyeket kizárólag elővételben lehet vásárolni a tánccsoport tagjaitól – a vacsora árát is tartalmazó belépők 3500 forintba kerülnek.
 
Amennyiben többet szeretne tudni a Bajnóca Néptáncegyüttesről, akkor IDE kattintva olvashatja a művészeti vezetőjükkel készített interjúnkat.

2012-Évzáró műsor

  2013.05.22. 19:49

A Bajnóca Néptáncegyüttes december 16-án tartotta évzáró műsorát Berettyóújfaluban. Ennek apropójaként kérdeztük Turzó Boglárkát, az együttes művészeti vezetőjét, hogy értékeli az idei évüket és milyen tervekkel készülnek 2013-ra.

Az évzáró műsoron készült képek ITT megtekinthetők!

 

 

Jelenleg hány tagja van a Bajnócának? Hogy épül fel az együttes, milyen csoportjaitok vannak?

Lassan 90 főt foglal magába a Bajnóca. A legkisebb csoportunk a Boróka, ahol óvodások táncolnak. Velük Papp Tünde foglalkozik. Középső csapatunk a Cserbóka, ahol első osztálytól ötödik osztályig foglalkoztatok gyerekeket, és van a felnőtt csapat,a Bajnóca, ahová diákok és dolgozó felnőttek járnak.

Az elmúlt egy évben hol és milyen rendezvényeken léptetek fel? Milyen eredményekkel büszkélkedhettek?

Idén harmadjára vettünk részt a püspökladányi Sárrétmenti Népzenei Találkozón, ahol díjat is nyertünk. A Cserbókák az Észak-Alföldi Regionális Gyermek Néptáncfesztiválon bronz minősítést kaptak. A felnőtt és a középső gyermekcsoportunk megmérettetett az egri Szederinda Nemzetközi Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztiválon, ahol a gyermekeink kiemelkedő teljesítménnyel nyűgözték le a szakmai zsűrit. Mindemellett több városi és magánszemély által szervezett rendezvényen láthattak bennünket az érdeklődők.

Mik azok a célok, tervek, amelyeket jövőre szeretnétek megvalósítani?

2013-as évben Dél-Alföld, Szilágyság, Kalotaszeg, Baranya megye táncainak megismerésére törekszünk. Mindenképpen szeretnénk részt venni a püspökladányi és egri fesztiválon. Szeretnénk munkásságunkat minél több településen megmutatni.

Aki kedvet érez, hogy kipróbálja a néptáncot, van-e lehetősége csatlakozni hozzátok, milyen feltételei vannak ennek és hol találhatnak meg benneteket? Vannak-e olyan rendszeres és nyílt próbáitok, ahol megnézhetik az együttest az érdeklődők?

Szívesen várunk minden kedves érdeklődőt, aki táncot érez a talpában. A gyerekek állandó próbái kedd és péntek, felnőtteké péntek és szombat. Próbáinknak a Nadányi Zoltán Művelődési Ház ad otthont.

Mivel tudnád meggyőzni a többi fiatalt, hogy ismerje meg a néptánc világát?

Amellett, hogy a néptánc, népzene és népi hagyományokkal megismerkedhetnek a táncosaink a próbák alatt, egy nagyon jó társaságba csöppennek, ahol az összetartozás, és együttműködés a legfontosabb.

Mióta vagy a Bajnóca Néptáncegyüttes művészeti vezetője? A közös próbákon túl milyen feladatokat kell ellátnod ebben a tisztségedben? Kérlek, röviden mutatkozz be olvasóinknak!

Én május óta vezetem a csoportokat, de mivel korábbi művészeti vezetőnk a nővérem, Turzó Renáta volt, valamint az együttes alapító tagja vagyok, így kezdetektől követem a csapat háttérmunkálatait is. Eleinte félve vettem át a vezető szerepet, hisz láttam testvéremnél milyen sok energiát és időt áldoz az fel. Művészeti vezetőként több feladatot is el kell látnom, ilyen példáulaz együttes gazdasági ügyei, papírmunkák, ruhavarratás, koreográfiák és természetes az oktatás, de a csapat tagjaitól, testvéremtől és a szüleimtől is sok segítséget kapok.Nem kellett sok idő, hogy a gyerekeket megismerjem, és elfogadjanak engem tanárukként.A próbákat mindig nagyon várom, és boldogan távozom onnan. A gyerekek feltöltenek, és örömmel látom fejlődésüket, valamint, hogy ők magunk belsőleg motiváltak az új tanulására. A felnőttek próbáinál jelenleg Vámosi István, a Debreceni Népi Együttes táncosa, néptánc oktató segít nekem.

Legközelebb hol, milyen rendezvényen találkozhatunk veletek?

A kedves érdeklődők legközelebb a február 9-én tartandó Bajnóca Bálban láthatnak és hallhatnak minket, melyet a Városi Sportcsarnokban tartunk meg. Ez úton is szeretném invitálni azokat, akik egy jó hangulatú és színvonalas mulatságra vágynak!

Jótékonysági bál 2013

  2013.05.22. 19:47

2013. február 16-án a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokban megrendezésre került a Bajnóca Néptáncegyüttes II. Jótékonysági bálja. A hajnalig tartó mulatsághoz a talp alá valót a Rokkó Band biztosította.

 

 

 

A bálozókat az este folyamán színvonalas műsorral szórakoztatta az Igazgyöngy Alapítvány Keleti Gyöngyöcskék hastánccsoportja, az Igazgyöngy Művészeti Iskola társastánc csoportja és a Bajnóca Néptáncegyüttes csoportjai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ízletes vacsorát követően ismét feltöltődött a táncparkett, majd tombolahúzás következett, amely után a szerencsés nyertesek jobbnál jobb ajándékokkal lettek gazdagabbak. A tombolahúzás után ismét a táncos lábú vendégeké lett a főszerep, és a hajnali táncversenyen a táncosok legjobbjai megmutathatták jártasságukat és tehetségüket többféle táncstílusban. A verseny dobogós helyezettjeit a báli zsűri díjjal jutalmazta. A legkitartóbbak kora reggelig táncoltak és énekeltek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bajnóca Néptáncegyüttes a bálból befolyt összeget az együttes működésére és fejlesztésére fordítja.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves vendégünk részvételét, és reméljük, hogy jövőre is hasonlóképpen jót szórakozhatunk együtt, illetve akik idén nem tudtak eljönni, jövőre velünk mulatnak majd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vacsorát a Jani Csárda, a díszítést pedig Szító Márta készítette. Köszönjük továbbá minden támogató, a képviselő testület és a szülők segítségét egyaránt.

Papp Tünde, az együttes tánckarvezetője és Turzó Renáta művészeti vezető

Pünkösdölés a Cserbókával

  2013.05.22. 19:45

Pünkösdhétfőn a Bajnóca Néptáncegyüttes Cserbóka csoportja az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület tagjaként résztvevője és szereplője volt a Szentendrei Skanzenben megrendezett Pünkösdi sokadalomnak. – Papp Tünde képes élménybeszámolója. A Skanzen látogatói egy kis ízelítőt kaphattak hagyományainkból, a résztvevő csoportok bemutatták, hogyan ünnepeltek és szórakoztak pünkösdkor elődeink: a Cserbóka csoport és a többi együttes legényei népi ügyességi játékokat játszottak, a lányok pedig pünkösdi királynéjukkal udvarról udvarra jártak, és tánccal, énekkel ünnepeltek.Eközben a színpadon folyamatosan szórakoztatták a közönséget különböző néptánccsoportok a produkcióikkal, és a Cserbóka csoport is fellépet Mátyusföldi és Rábaközi táncokkal, a Lisztes betyárok pedig kanásztánccal nyűgözték le a közönséget.Részt lehetett venni kézműves foglalkozásokon, tánctanításon, viseletpróbán, viselet bemutatón, meg lehetett ismerkedi a solymászok vadászmadaraival és felszerelésével, a matyó hímzéssel, a kalocsai pingálással, csipkeveréssel, bele lehetett bújni az ijesztő busók bőrébe, megtudhatták, hogyan készül a hangos kereplő, a halasi csipke, a sárközi gyöngygallér, hogy csak egy párat említsünk a színes események közül. Mind a gyerekek, mind a felnőttek rengeteg élménnyel gazdagodva térhettek haza a pünkösdölésből, és csak ajánlani tudjuk, hogy jövőre minél többen látogassanak el Szentendrére!

Pünkösdölés a Cserbókával

  2013.05.22. 19:42

http://www.berettyohir.hu/kultura/szentendrei-puenkoesdoeles-a-cserbokaval.html

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Óra
 
Naptár
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
Látogatók száma
Indulás: 2011-11-06
 

Szép jó napot kívánunk!


Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!